مراقبت پرستاری سوند ادراری در بیماران
سوندگذاری برای رسیدن به اهداف زیر صورت می گیرد:
-رفع انسداد دستگاه ادراری(BPH، سنگهای پیشا براه)
-کمک به درناژپس از جراحی مخصوصاً در اورولرژی
-ابزاری برای پایش دقیق میزان دفع ادرار در افراد مبتلا به بیماری حاد خطرناک
-کمک به دفع ادرار در بیماران مبتلا به مثانه نروژنیک و احتباس ادراری
-جلوگیری از نشت ادرار در بیماران مبتلا به زخم های فشاری درجه 3تا 5
برای بیمارتنها باید زمانی کاتترگذاشته شود که کاملاً ضروری باشد، زیرا گذاشتن سوند معمولاً منجر به عفونت دستگاه ادراری می شود. کاتترها باعث آسیب به دفاع طبیعی بخشهای انتهای دستگاه ادراری می شوند زیرا باعث انسداد مجاری اطراف پیشابراهی شده، مخاط مثانه را تحریک می کند و با ایجاد یک راه مصنوعی باعث ورود میکروارگانیسم به مثانه می شود ارگانیسم ها ممکن است در حین کاتتراسیون وارد مثانه شوند و یا ممکن است از طریق بافت اپی تلیا ل پیشابراه و یا سطح خارجی کاتتر به آن برسند. بعلاوه کاتترهای ادراری عوارض دیگری از قبیل انقباض مثانه، سنگهای پیشابراهی و نکروز فشاری را به دنبال خواهند داشت.
پس مداخلات پرستاری برای تحریک دفع و برطرف شدن احتباس ادراری شامل:
--خلوت بیمار را حفظ کنید و یا با قراردادن او در یک وضعیت طبیعی نشسته یا ایستاده، از جاذبه و فشار داخل شکم برای کمک به رفع مشکل حاد استفاده کنید.
-ریختن آب یا کشیدن سیفون توالت به طوری که مددجو صدای آن را بشنود ممکن است باعث دفع شود.
-گاهی صدای نوار ضبط شده مؤثر ا ست.
-اغلب حمام گرم یا ریختن آب گرم برروی پرینه موجب شل شدن عضلات میشود.
-گاهی اوقات قرار دادن یخ یا فشار دادن کناره داخلی ران نیز مؤثر است.
-بعضی اوقات این عوامل نقطه شروع رفلکس ادرار کردن را تحریک می کنند.
-اگر مددجو عصبی و مضطرب است، هر عاملی که موجب آرامش وی شود حتی اگر مالش پشت یا یک موزیک ملایم باشد به بهبود وضعیت کمک می کند.
سیستوستومی فوق پوبیس :
گاهی سند گذاری فوق پوبیس برای برطرف کردن احتباس ادراری به کار می رود در بیماران با BPH، تنگی های مجرای ادرار با فلج چهار دست و پا کاتتر فوق پوبیس قرارداده می شود برای تسهیل در قراردادن کاتتر باید قبل از عمل مثانه از ادرار یا آب پر شود . پوست بالای پوبیس آماده می شود و با روش استریل کاتتر فوق پوبیس از میان یک برش کوچک جراجی وارد می شود با یک تروکار را از طریق پوست وارد مثانه می کنند وقتی تروکاتر در محل قرارگرفت سوزن وسط کانول خارج می شود. کاتتر از میان کانول عبور داده و به یک سیستم بسته تخلیه متصل می شود. عموماً کاتتر در محل بخیه شده یا با یک وسیله تجاری محکم می شود. پس از خارج کردن کاتتر، بلافاصله لایه های عضلات مثانه برروی محل منقبض می شود و سطح زخم را می بندد عوارض: شامل جابجایی کتتر، هماچوری(مخصوص بعد از یک کاتتر بزرگ) سوراخ شدن روده هنگام قراردادن تروکاتر و بسته نشدن زخم است که سبب فیستول ادراری می شود.