پاورپوینت ادبیات کودک
برای ورود به بحث ، نخست باید مطالبی را بیان كرد تا در قبل تكلیف نهایی تا حدودی روشن باشد . در ابتدا به ذكر یك سئوال می پردازیم چه ضرورتی دارد كه به چنین نقد و بررسیهایی دست زده شود ؟ یكی از بهترین راهها برای نگهبانd از ادبیات كودكان ، این است كه به نقد آن بپردازیم ، آن را توسعه دهیم و در این راه ، هر چه بیشتر صاحب نظران را تشویق كنیم . لذا اطمینان به اهمیت ادبیات باید در بالاترین جای ذهنمان قرار گیرد . این نه فقط به خاطر بهره بری كودكان است كه این آثار را می خوانند بلكه دقیقاً به خاطر بقای فرهنگی است كه در آن زندگی می كنیم . اضافه می كنم این فرهنگ فقط در ادبیات خلاصه نمی شود ، بلكه می تواند در مورد كل اجزایی كه در كنار ادبیات كودك حركت می كنند ، تعمیم داده شود . با این حساب دیگر نگرانی نداریم . می دانیم كه غرض از نقد ، چوب تر با تأكید زدن بر كسی نیست . بلكه هدف بالاتر از اینهاست . سئوال دیگر این است : چرا علی اكبر صادقی ؟ آیا انتخاب این نقاش از بین نقاشان اتفاقی است ؟
باید بگویم در درجة اول ، علت اصلی ، علاقة شخصی نگارنده به كارهای این هنرمند است و در ثانی اشاره به این نقل قول است . از میان آثار مقصود آثاری است كه به همین مصوران براتیسلاوا در ایران ارائه شده . بیش از همه به كار علی اكبر صادقی ( مقصود كتاب پیروزی – آفرین اثر وی بوده است ) توجه شده بود و آن را از نظر تجسم و رنگ قوی تشخیص داده بودند ، پیام اثر را گرفته بودند ولی معتقد بودند كه آنچه خوانندة نوجوان در این اثر دریافت می كند به نوعی با دنیای ما و اندیشة انسانی سازگار نیست و … ) و از سویی آنچه دربارة ضرورت و كیفیت تصویر در آثار كودكان و نوجوانان بیان شده به شرح زیر است : تصاویر باید قدرت خلاقیت كودكان و نوجوانان را برانگیزاند . تصاویر باید از كیفیت هنری قابل ملاحظه ای برخوردار باشند . تصاویر باید با در نظر گرفتن قدرت درك خوانندگان تهیه شده باشند . تصویر ، كلیدی باشند تا به درك بهتر مطلب كمك كنند .
همچنین برخی از صاحبنظران بر این عقیده اند كه تصاویر باید به پرورش هنر خوب دیدن عنایت داشته باشد و انگیزة زیباشناسی را در این حوزة هنری ، تقویت و تربیت كند . شناخت دادن و نفوذ در تلفیق رنگها ، درك كیفیت این تركیبها و احساس لطافت یا خشونت در رنگ و تصاویر نیز می تواند از رسالتهای هنرمندی باشد كه در حوزة تهیة آثاری برای كودكان و نوجوانان تلاش می كند . دراشاره ای دیگر چنین می خوانیم در تصویرگری كتابهای كودكان و نوجوانان همواره دو بعد خود را حفظ كرده است بدین معنی كه هر تصویر به خودی خود لازم است در حدی باشد كه بتوان به عنوان یك كار هنری آن را در موزه جهان مورد استفاده میلیونها خانواده قرار گیرد و حتی از نسلی به نسل دیگر انتقال یابد . تا اینجا نظرات صاحب نظران و منتقدان ادبیات كودكان و نوجوانان و گاه اشارات نگارنده ذكر شد . اكنون جا دارد نقطه نظر های چند تن از نقاشان و مصوران را نیز در این زمینه نقل كنیم .
خانم ژانت چنین می گویند در تهیة نقاشی و تصویر گری برای كودكان آنگونه و آنطور كه منطبق و فراخور دنیای شاد و درخشان كودكان باشد زیاد آسان نیست ، دراین كار تجربه و لمس دنیای كودكانه نقش ویژه ای دارد . باید دید چه نكات و خصوصیاتی جلب نظر كودك را می كند . تصور من اینست كه البته خطوط ساده و به كا بردن رنگهای شاد و زنده بیشتر مورد توجه كودكان است . علاوه بر اینها نقاشی كوكان باید دارای طنز كودكانه و سرشار از محبت و مهربانی باشد تا احساسات لطیف و ظریف كودكان را خدشه دار نكند … . آقای عقیده دارند ‹‹ … درنقاشی برای كودكان ، رنگ مهمترین مسأله است زیرا كودكان در مرحلة اول ببه كمك رنگ است كه با تصویر ارتباط برقرار می كنند . اگر رنگها حالت خوشایند بود ، كنجكاو می شوند كه روی تصویر نیز تعمق كنند . مدت زمان بیشتری با نقاش باشند ، خاطره آن كار را در ذهن نگهدارند و در مورد آن با دوستان و همسن و سال های خود صحبت كنند ، رنگها اگر به صورت تخت و بدون حجم باشند بهتر است . در مورد پرسپكتیو هم رعایت آن چندان برای كودكان لازم نیست … ›› حالا با توجه به مطالب عنوان شده بهتر می توانیم به بررسی آثار نقاش و تصویر گری كتاب كودكان بپردازیم .
به عنوان مثال آقای صادقی حوزة نقاشی ، تذهیب و نقاشی و نقاشی متحرك ‹ انیمیشن › كار می كند . ما در این بررسی به دو حوزه از كارهای ایشان كه مربوط به كتاب كودك و نوجوان می شود می پردازیم ، تذهیب و نقاش برای ادبیات كودكان و نوجوانان برای اینكه معتقدم در سینمای نقاشی متحرك › یكی از حوزه های است كه اختصاصاً با توجه به نیاز كودكان و نوجوانان پیدا شده و زایشش را مدیون خواست این گروه از جامعه است ، اما به خاطر محدود كردن بررسی و جلوه گری از بحث طولانی از ورود به بحث در این مورد خودداری می نمایم .