نقش و تاثیر بهره وری بر عملکرد کارکنان
بهره وری گوهر سازمانی است كه م یتواند پایداری و بقای سازمانها را تضمین و مكانیزمی برای كسب مزیت رقابتی باشد. بهره وری مواد، انرژی، تجهیزات و امكانات مادی دارای حدود مشخص و معینی است كه به سهم خود بایستی مورد توجه قرار گیرد اما آنچه در سازمان منجر به بهره وری منابع انسانی این است كه كاركنان سازمانها از نظر شخصیت، علایق و عواطف با فعا لیتها و مشاغل سازمانی منطبق و سازگار شوند. در این صورت علاقه به كار، انگیزه و مسئولیت پذیری افزایش و در نتیجه به صورت مستقیم و غیرمستقیم بهره وری سازمانی ارتقاء می یا بد مقدار و نرخ رشد بهره وری در هر كشور؛ تأثیر بسزایی بر روی سطح زندگی؛ تورم؛ بیكاری؛ سلامت اقتصادی جامعه و رقاب تپذیری در سطح جهانی دارد و بهر ه وری یكی از عوامل پیشرفت هر جامع های است با توجه به محدودیت منابع؛ افزایش جمعیت؛ رشد نیازها و خواست های بشری و رقابت شدید در صحنه جهانی؛ عامل رشد و بقاء در بلندمدت؛ بهره وری است .
با توجه به اهمیت منابع انسانی برای تحقق اهداف سازمان، توجه به عملكرد كاركنان كه جزء سرمایه های اصلی هر سازمانی محسوب می گردند نیز بسیار حائز اهمیت می باشد بها دادن و ارج نهادن به زحمات عناصر یك نهاد یا سازمان زمینه ساز افزایش بهره وری پرسنل مربوطه می باشد. اصولا یكی از ابزارهای مدیران متعهد و متخصص جهت وادار ساختن عناصر تحت مدیریت خود به فعالیت و پشتكار بیشتر اعتقاد به مسئله تشویق و تقدیر از یك سو و اقدام به اخطار و تذكر و توبیخ از دیگر سو می باشد شكی نیست كه دو مورد یاد شده نباید به گون های باشد كه بجای ایجاد تأثیرات مطلوب اثرات نامطلوبی به جای نهد زیرا هر فرد در محیط كار خود باید واقف باشد به اینكه علل برتری و امتیاز دیگران نسبت به او در چه زمینه هایی است. چنانچه برتری ها و امتیازات مكتسبه دیگران نسبت به او براساس معیارهای اصولی و عقلانی باشد مجاب گردیده و نسبت به سه لانگاریها و عدم فعالیت و پشتكارش در گذشته اندیشیده و در اعما لش تجدید نظر می نماید و در این روند می تواند انگیزه ساز تحرك و بهره وری بیشتر گردد. در غیر اینصورت چنانچه معیارها و ملاك انتخاب و برتری دیگران نسبت به خود را غیر اصولی و خلاف واقع بداند نه تنها تأثیرات مثبت در عملكردهای او برجا نمی نهد بلكه آثار دلسری و بی رغبتی را در وی پدید می آورد و به بیان ساد ه تر مصادیقی نظیر بهره وری و امثال هم برای چنین كارمندی مفهومی نخواهد داشت. در دیدگاه سیستمی كلیه مواردی كه حاكی از روابط به نسبت ثابت بین افراد و در سازمان است مانند طراحی شغل، سیستم پاداش، ساختار و طرح سازمانی را در شاخه ساختاری قرار داد ه ایم و اموری كه مربوط به انسانها در سازمان می شود مانند توانایی، مهارت، انگیزش، سبك رهبری و شخصیت افراد در شاخه رفتاری قرار دارند.
راهنمایی و رانندگی یكی از سازمانهای بزرگ كشور است كه وظیفه ایجاد نظم و انضباط در عبور و مرور وسائل نقلیه را بر عهده دارد و كاركنان آن در ارتباط مستقیم و مراوده همیشگی با اقشار مختلف جامعه هستندو بی توجهی به این منابع گرانقدر آثار مخرب و زیانباری را بر جامعه تحمیل خواهد نمود سازمان راهنمایی رانندگی در پی اهداف سازمانی خود به دنبال بهترین و موفقترین راه برای افزایش بهره وری و استفاده مطلوب از عامل استراتژیك به نام منابع انسانی خود بوده و سعی در آزادسازی انرژی های نهفته در آن در جهت اهداف و مقاصد سازمانی می باشد.
محقق در تحقیق حاضر به دنبال سنجش تأثیر ویژگیهای رفتاری كاركنان بر بهر ه وری كاركنان راهنمایی و رانندگی انسان گیلان می باشد.