بررسی ، شناخت و راه کردهای مدیریت بر روی سازمان ها
سازمان ها از شالوده های اصلی اجتماع امروزی هستند و مدیریت، مهم ترین عامل در حیات، رشد و بالندگی یا نابودی سازمان هاست .مدیر ،روند حرکت از "وضع موجود" به سوی "وضعیت مطلوب" را هدایت می کند و در هر لحظه ،برای ایجاد آینده ای بهتر در تکاپوست .گذشته با تمام اهمیت و آموختنی هایش و با تمام تاثیری که می تواند بر آینده داشته باشد، اتفاق افتاده است و هیچ نیروی بشری، قادر نیست آن را دگر بار و به گونه ای متفاوت بیافریند ولی آینده در پیش است و قسمت مهمی از آن به آنچه " امروز" می گذرد ربط پیدا می كند .
مدیران در سازمان ها ،نقش های متفاوتی را ایفا می کنند که بر حسب شرایط زمانی، مکانی و نوع کار،این نقش ها متفاوت و متغیر است و شناسایی این نقش ها در بهبود عملکرد تاثیر بسزایی دارد. بیان نقش ها و ماموریت ها در کل سازمان شامل تعیین کلی نوع عملیاتی است که سازمان مسئول اجرای آن است. این عملیات در زمینه هایی چون خدمات سازمان، ارباب رجوع ، روشهای سازمانی و فلسفه وعملیات اجرا می شود .
لذا در این مقاله سعی شده است تا حد امکان نقش،ویژگی های نقش، و دیدگاه های صاحبنظرانی (همچون کوئین، آدیسز، یوکی، لوتائز، پیتر سنگه و هنری مینتزبرگ) در ارتباط با نقشهای مدیران مورد بررسی قرار گیرد تا مدیران با انواع نقشهای خود در سازمان آشنا شده و بدینوسیله گامی هر چند کوچک برای رسیدن به اهداف پیش رو، برداشته باشیم.
اهمیت خلاقیت و نوآورى در سازمان
خـلاقـیـت و نـوآورى از ویـژگـى هـاى خـاص انـسـان اسـت ، زیـرا برگرفته از اندیشه و تعقل است كه مختص انسان مى باشد.
از نظر طرز كار، توانایى هاى فكرى ما را مى توان به طریق زیر خلاصه نمود:
1. جذب ، توانایى مشاهده و بكار بردن توجه
2. ضبط، توانایى حفظ كردن و بخاطر آوردن
3. استدلال ، توانایى تجزیه و تحلیل و قضاوت
4. خلاقیت ، توانایى تجسم ، پیش بینى و ایجاد ایده ها
اكـنـون مـاشـین هاى كامپیوتر سه فعالیت اول را تا اندازه اى انجام مى دهند لیكن مسلم به نظر مى رسد كه هیچ ماشینى قادر به ایجاد ایده ها نخواهد بود.
از آنـجـایـى كـه ركن اصلى و كلیدى همه سازمان ها نیروى انسانى است و نیروى انسانى اسـت كه مى تواند در موارد فوق ما را یارى دهد تا بدانیم سازمان خلاق و نوآور بستگى تقریباً تامى نسبت به نیروى انسانى دارد اگر چه سایر ابعاد سازمان خلاق نیز در این مساءله دخیل هستند كه در این مقاله به اختصار مورد بررسى قرار مى گیرند. سـازمـان هـا بـا مـحـیـط بـیـرونـى و داخـلى خـود بـه طـور مـسـتـمـر تعامل داشته و تاءثیرپذیر و تاءثیرگذارند. و تغییرات متعدد، گوناگون و پیچیده اى كـه در مـحـیـط بـیـرونـى وجـود دارد كـه سازمان ها نمى توانند نسبت به آنها بى تفاوت بـاشـنـد. در صـورت بـى تـفاوتى و تداوم رفتارهاى تكرارى در محیط بسته ، این نوع سـازمـان هـا رو بـه نـابـودى بوده و قادر به حفظ وضع موجود نیستند. لذا تداوم و بقاء سازمان ها و تحقق اهداف آنها مى طلبد كه نهضت خلاقیت و نوآورى را در اركان سازمان كه هـمـانا كاركنان ، مدیران و ساختار سازمانى است پیش بینى و فرآیند آن را ترسیم و به صورت مستمر و فراگیر مطرح سازند تا از سقوط و نابودى در امان باشند.
انعطاف پذیرى منطقى سازمان ها در قبال تغییرات گوناگون و پیشرفت هاى تكنولوژى ، مـوجـب مـى شـود كـه سازمان به روز بوده و سیاست ها، روش ها، برنامه ها و تصمیمات خـود را بـراسـاس واقـعـیـات تـنـظـیـم نـمـوده و در صورت نیاز تغییرات لازم را ایجاد و اشـكـالات را مـرتـفـع و بـرنـامـه هـاى پـیشرفت خود را ترسیم نمایند. در چنین صورتى سازمان ، به بقاء و حیات خود مى توانند ادامه دهند و به اهداف مورد نظر دست یابند.بـهـبود و نوآورى مستمر و فراگیر در واقع نوعى كند و كاو منظم براى یافتن شیوه ها و پـاسـخ هـاى نو به فشارها و تغییر و تحولات محیطى است چرا كه در محیطهاى پیچیده و مـتحول امروزى دیگر واكنش هاى تكرارى براى رویارویى با این تغییرات كارآمد نبوده و دائمـاً بـاید در جستجوى راههاى جدید براى واكنش در برابر محیط برآمد. به عبارتى آن دسـتـه از سـازمـان هـا و سـیـسـتـم هـایـى در مـحـیـط پـیـچـیـده و پرتحول مى توانند به بقاء خود ادامه دهند كه به طور مستمر قادر باشند ایده ها و طرح هـاى جـدیـدى را كـه لازمـه مـقـابـله بـا فـشـارهـا و تـحـولات مـحـیـطى است ، ایجاد و منتشر نمایند.