سنجه ها
منظور از سنجه اقلام اطلاعاتی است که از سیستم اطلاعاتی سازمان استخراج می گردد و عموما یا جمع جبری چند حساب (ترازنامهای یا سود و زیانی) است یا اعدادی است که مستقیما از سیستم یکپارچه سازمان (ERP ) استخراج می شود.
می توان به سنجه های موجود در سیستم به شرح زیر پرداخت:
•فروش خالص که حاصل جمع جبری حساب فروش و حساب برگشت از فروش و تخفیفات است.
•دارایی جاری که حاصل جمع جبری حساب های وجوهنقد، سرمایهگذاری کوتاهمدت، پیش پرداختها وسفارشات، بدهکاران و موجودی کالا می باشد.
•سرمایه درگردش که حاصل جمع جبری حساب های دارایی جاری و بدهی جاری است.
•داراییهای ثابت خالص که حاصل جمع جبری حساب های اموال، ماشینآلات و تجهیزات و استهلاکانباشته آنها می باشد.
•هزینه های فروش که شامل هزینه های مربوط به فروش کالا و هزینه های مستقیم مربوط به آن است.
•هزینه های اداری که شامل هزینه های مربوط به انجام امور اداری مربوط به فروش کالا و موارد مستقیم در مورد فروش است.
•سود عملیاتی که حاصل جمع جبری فروش خالص و بهای تمام شده کالای فروش رفته و درآمدهای عملیاتی و هزینه های عملیاتی است.
•تفاضل دارایی جاری از موجودی کالا که برای به دست آوردن نسبت آنی به کار میرود،
مفهوم سود از دیدگاه حسابداری
اندازه گیری سود به شکل ادواری برای واحدهای تجاری شاید هدف نخست فرآیند حسابداری باشد. اصطلاح سود یکی از غیر ثابت ترین مفاهیم در دنیای تجارت است. سود حسابداری بر مبنای فرض تعهدی و در چارچوب اصول پذیرفته شده حسابداری اندازه گیری میشود.
سود عبارتست از مازاد درآمدها نسبت به هزینه ها برای یک دوره حسابداری معین که معرف افزایش خالص در حقوق صاحبان سهام و ناشی از فعالیتهای انتفاعی مستمر واحد تجاری و عملیات فرعی،رویدادهای تصادفی وسایر عملیات ،رویدادها و شرایط موثر بر واحد تجاری است که طبق اصول پذیرفته شده حسابداری شناسایی و اندازه گیری می شود. بطور کلی می توان گفت هدف از اندازه گیری سود عبارتست از تعیین این که وضعیت یک واحد تجاری در نتیجه عملیاتی که طی یک دوره معین انجام داده به چه میزان بهبود یافته است.
مفهوم کیفیت سود:
کیفیت سود یکی ازواژگان حسابداری بوده که هیچ گونه اتفاق نظری در خصوص تعریف آن وجود ندارد.شیپر ووینسنت کیفیت سود را به عنوان نزدیکی سود گزارش شده حسابداری به سود اقتصادی تعریف می کنند.
به عبارت دیگر نزدیکی بیشتر سود حسابداری به سود اقتصادی،بیانگر کیفیت سود بیشتر است. ازانجایی که سود اقتصادی قابل مشاهده نیست لذا امکان کمی سازی ان وجود ندارد ونمی توان سود اقتصادی را اندازه گیری کرد.
ادبیات کیفیت سود مملواز معیارهای مختلف برای اندازه گیری این مفهوم است تعددمعیارها به گونه ای است که محققین مختلف این معیارها رادر چندین طبقه جای داده اند.