پاورپوینت اصول تصفیه اب و پسابهای صنعتی
1-1-3-1- کاتیون ها
کاتیون هایی که تقریباً در تمام آب های طبیعی وجود دارند:
منیزیم Mg++، باعث سختی می شود ماده غذایی موجودات زنده می شود.
سدیم Na+ ، غلظت زیاد آن سبب شوری، برای گیاهان و ماهیان مضر است.
کلسیم Ca++، باعث سختی می شود، ماده غذایی موجودات زنده است.
پتاسیم K+، مقدار آن کم تر از سدیم ا ست.
آهن Fe2+، مقدار آن به PH و O2 آب بستگی دارد، حدود 2/0 – 5/0 PPM
در آب های سطحی و حدود 1 تا 10 mg/l در آب های عمقی
منگنز Mn++، غلظت آن حدود 1/0 – 1 میلی گرم در لیتر است.
زیاد آن باعث بوی نامطبوع و رشد میکروارگانیسم ها می شود.
nآنیون هایی که در اثر آب های طبیعی حضور دارند: nبیکربنات و کربنات: منشأ آن ها، انحلال کربنات کلسیم و Co2 در آب. خاصیت بافری به آب می دهند. nکلرید Cl-–: غلظت زیاد آن سبب شوری و برای بسیاری از گیاهان مضر است. وسبب خردگی فلزات نیز می شود. nسولفات So42-: منشأ آن انحلال نمک های سولفات و تا حدودی از فعالیت باکتری ها، مقدار زیاد سبب اسهال، برای گیاهان مضر خوردگی سازه ها می شود. nسیلیکا: سیلیکا هم به صورت یونی و هم کلوئیدی در آب می تواند وجود داشته باشد. که به PH بستگی دارد. در آب های طبیعی حدود ppm30-1 برای نیروگاهها مشکل ساز است. nنیترات NO3-: در آب طبیعی در حدود ppm 1 است. در آب های زیرزمینی در حضور باکتری ها می توانند تا ppm 50 هم باشد.
nهر چه P کمتر و M بیشتر باشد، PH آب کمتر است. nهر چه P بیشتر باشد PH آب بیشتر است. nبا داشتن P وM بر حسب معادل کربناتی از روی نمودار می توان PH آب را تعیین کرد. (شکل 2-2) nدر 9< PH غلظت OH- در مقایسه با غلظت Co3=یا HCo3- قابل صرفنظر کردن است. nدر 5/10> PH غلظت بی کربنات تقریباً صفر است. nدر اثر کاهش PH آب، یونهای کربنات و بی کربنات و Co2 تبدیل می شوند.
nکدریت و مقداری از رنگ آب ناشی از ذرات کلوئیدی است. nذرات کلوئیدی: nابعاد بسیار کوچکتر از میکرون (10-4سانتی متر) دارند. nبا کاغذ صافی جدا نمی شوند. nدائماً به صورت معلق هستند. nقسمتی از نوری که با آنها تابیده می شود، متفرق می شود.
n nبرای اندازه گیری کدریت آب، نور به آب تابیده می شود. nبخشی از آن متفرق می شود. nTTU واحد کدریت جکسون متناسب با نور عبور کرده است. nNTU معرف نور متفرق شده است.