مقدمه
•ترکیبی از مشارکت انسان، سازمانهای مسئول، سخت افزار و نرم افزار می باشد. ایمنی راهها نیازمند تلاش های هماهنگ بخش های مختلف است. تقویت و بازسازی بخش حمل و نقل با استفاده از روش های نو و هوشمند و نیز با توجه به جایگاه و اهمیت ویژه کشور به دلیل واقع شدن در منطقه خاورمیانه و خلیج فارس و واقع شدن در مسیرهای مهم حمل و نقل بین المللی و وسعت و موقعیت جغرافیایی آن، ضرورت استفاده از این سیستم آشکار می شود. مع الوصف در مقاله حاضر تحلیل سرمایه گذاری در سیستم های حمل و نقل هوشمند در چند سال اخیر در بخش حمل و نقل جاده ای نشان می دهد که ضمن کاهش هزینه های نیروی انسانی در جمع آوری و پردازش اطلاعات، باعث کاهش خسارات وارده به زیرساختهای حمل و نقل جاده ای بازگشت سرمایه مناسبی نیز دربرداشته باشد. •
دستاوردهای شگرف ITS
•دستاوردهای شگرف ITSدر کشورهای پیشرفته (امریکا، شیلی، هلند.،.)
- 33 تا 40 درصد کاهش تصادفات، به دلیل اطلاع رسانی مناسب و به هنگام
- 40 درصد کاهش تعداد قربانیان تصادف، به دلیل امداد رسانی سریع
- 20 درصد کاهش زمان تاخیر در تقاطع ها
- 44 درصد افزایش ظرفیت عملی راه ها در حالی که طول آنها 11درصد افزایش یافته بود
- در اروپا 25 درصد کاهش تصادفات
- در ژاپن 9/2 میلیارد دلار سود سالانه حاصل از کاهش تراکم جریان ترافیک
ضرورت اجرا و پیاده سازی سیستم های حمل و نقل هوشمند ITS
•با توجه به اثرات مطلوب این سیستم در دیگر کشورها همچون کاهش شدید حوادث رانندگی و تصادفات، افزایش ضریب ایمنی، بهبود تردد وسایل نقلیه، کاهش زمان امداد رسانی و افزایش رضایتمندی جامعه، اهمیت به کارگیری آن را دوچندان می کند. به عنوان مثال سیستم اخذ الکترونیکی عوارض برای جاده های پر تردد کشور رفع مشکلاتی همچون توقف های طولانی، مصرف بیهوده سوخت و استهلاک سریع روسازی را موجب شده است.
•سابقه ITS در ایران مانند سایر کشورها به استفاده از چراغهای کنترل تقاطع در راههای درون شهری باز می گردد. سابقه استفاده از اولین چراغ زمان دار برای کنترل تقاطع های تهران را می توان به حدود 50 سال گذشته نسبت داد. استفاده از فن آوری مرتبط به ITS در صنعت حمل و نقل ایران شامل نصب تابلوهای متغیر اطلاع رسانی در مورد پیش بینی وضعیت جوی نصب تابلوهای متغیر اطلاع رسانی به مسافران در خصوص ساعت حرکت اتوبوس های مسافری در پایانه ها و همچنین تغییر ساختار نظام ثبت و پردازش اطلاعات تصادفات جاده ای در کشور و نهایتا تهیه نقشه های دیجیتالی از راههای کشور و تجهیزات موجود در کنار راهها می باشد.