فصل اول: آشنایی با مفهوم اخلاق از منظر اسلام
قاعده طلایی اخلاق در جامعه بشری
امام علی (ع): آنچه را که برای خود می پسندی برای دیگران هم بپسند و آنچه را که برای خود نمی پسندی برای دیگران هم نپسند و آنگونه که دوست نداری به تو کسی ستم کند به کسی ستم نکن و همانگونه که دوست داری به تو نیکی شود نیکوکار باش. ( نهج البلاغه نامه 31).
معنی و مفهوم اخلاق
واژه اخلاق گاهی به معنای خلُق و خو، رفتار عادت شده به کار می رود. معنای دیگر این واژه، دانشی است که از حسن و قبح و خوبی و بدی رفتار بحث می کند. اخلاق و تعهد سازمانی یک رویکرد جدید در برخورد با مسائل پیچیده فردی و اجتماعی به ویژه در سازمانها است. همچنین اخلاق را علم معاشرت با خلق می دانند.اخلاق به عنوان مجموعه اصول و استانداردهای نگرشی، رفتاری، گفتاری و ارتباطی گفته می شود که جهت دهنده تفکر، رفتار و عمل افراد در سازمان است. توجه به مسائل اخلاقی در زندگی روزمره از قرنها پیش در کشور ما مطرح بوده است (کتابها و مقالات خواجه نصیرالدین طوسی و ...).
فضیلت و رذیلت اخلاقی
اخلاق حالتی نفسانی است که بدون نیاز به تفکر، آدمی را به سمت انجام کار و رفتاری سوق می دهد، اگر این حالت نفسانی به گونه ای باشد که کارهای خوب و پسندیده از انسان صادر شود آنرا فضیلت اخلاقی می نامند و اگر افعال بد و ناپسند از انسان صادر شود به آن رذیلت اخلاقی گویند.
اخلاق در اسلام
اخلاق اسلامی به مجموعه ای از قواعد و ارزش های انسانی گفته می شود که از آموزه های دینی و الهی نشأت می گیرد. یک فرد مسلمان براساس اصول و ارزش های اخلاق اسلامی رفتار و اعمال فردی و اجتماعی خود را تنظیم، کنترل و هدایت میکند و رفتار و اعمال دیگران را مورد ارزیابی قرار می دهد.